Lactosevrije yoghurt: wat moet je weten?

Lactose-free diet

Lactosevrij dieet

Van “melk is goed voor elk” naar “mijn lichaam reageert slecht op lactose’’. We horen steeds meer dat mensen lactose-intolerant, of lactose-gevoelig zijn en daardoor geen melk, yoghurt of kaas consumeren. Maar wat is een lactose intolerantie nou precies en hoe komt het dat we voorheen dagelijks een glaasje melk dronken, we het nu niet meer kunnen hebben?

Lactose intolerantie versus koemelkallergie

Deze twee termen zijn misschien verwarrend, maar er is toch degelijk wel een verschil.

Melk bestaat uit twee componenten, namelijk melksuikers (lactose) en melkeiwitten (caseïne). Bij een lactose intolerantie kan het lichaam de melksuikers (lactose) niet verteren waardoor er buik- en darmklachten ontstaan. Dit onvermogen neemt met het stijgen van de leeftijd geleidelijk toe. In een aantal zeldzame gevallen zijn baby’s bij de geboorte al lactose intolerant. Ook komt lactose intolerantie meer voor bij mensen met een Afrikaanse en Aziatische achtergrond.

Bij een koemelkallergie is er sprake van een extreme reactie van het afweersysteem op het andere component van melk: de melkeiwtitten (caseïne). Deze reactie zorgt voor klachten zoals buikpijn en darmkrampen, zelfs al bij een kleine hoeveelheid.

Het eten van plantaardige melk en yoghurt kan de oplossing zijn voor dit probleem. Plantaardige yoghurt bevat namelijk geen melksuikers en geen melkeiwitten waardoor dit goed door het lichaam wordt verteerd.

Lactosevrij genieten

Ben jij lactose intolerant of ben je gewoon benieuwd hoe je lichaam reageert op een lactosevrij dieet? Probeer dan eens je standaard zuivel te vervangen voor een plantaardige yoghurt. Er zijn gelukkig veel lactosevrije producten op de markt die ook nog eens lekker zijn. Neem bijvoorbeeld onze amandel yoghurt Almond Start. Deze lactosevrije yoghurt wordt gemaakt van water, amandelen, tapiocameel en yoghurtculturen. Met maar liefst 15% amandelen in de Almond Start proef je bij iedere hap de intense smaak van deze heerlijke nootjes. Eet je liever geen noten of ben je allergisch? Dan zijn is Coco Start kokosyoghurt misschien iets voor jou.

Lactosevrije recepten

Met onze Coco Start en Almond Start kun je veel kanten op naast je muesli/granola ontbijtje. Probeer onze lactosevrije yoghurt eens in je salade dressing, of maak de beste lactosevrije tzatziki met onze Coco Greek Style. Neem een kijkje op onze receptenpagina voor de lekkerste vegan lactosevrije gerechten!

En vergeet ook vooral onze lactosevrije ijsjes niet... ;-)

AK Logo Social 191224 100439

Plant-based dairy is a no brainer. It is more sustainable, animal friendly and healthy than dairy produced by animals. But most important it can be mind-blowing delicious. Try one of our favourite recipes.

More by Abbot