Duurzaam voedsel kopen, bereiden en opeten

Guus baggermans fb D Pzq O Xwu Y unsplash Easy Resize com

Dat kiezen voor een zoveel mogelijk plantaardig dieet heel zinvol is wanneer je duurzamer wil leven, bleek uit het het artikel Effectief verduurzamen met je vork. Vooral de impact van vlees is enorm en ook de productie van zuivel is niet bepaald gunstig voor het klimaat.

Vervolgens ontdekten we in Waarom lokaal, verpakkingsvrij en biologisch eten niet altijd duurzamer is en dat ook het voorkomen van voedselverspilling veel effect heeft. Daarna kun je met behulp van de Groente- en Fruitkalender nog rekening houden met de milieuscore die afhankelijk is van de productie en het vervoer van groente en fruit. Wanneer het niet leidt tot extra uitval, kies je bij voorkeur voor biologisch en producten die niet onnodig verpakt zijn.

Stw4pqnf3hr11

Dat is al een hoop om rekening mee te houden, maar ik deel graag nog een paar extra punten met je waarmee je soms een groot verschil kan maken in de winkel, onderweg en thuis.

Transport

Doe jij altijd weekboodschappen of ga je elke dag naar de winkel? Vooral als je met de auto gaat, kun je je vast voorstellen dat het veel milieuvriendelijker is om zo min mogelijk te gaan en dan per keer zoveel mogelijk mee te nemen. Hierbij is natuurlijk wel enige planning vereist, want als de helft van je weekboodschappen bederft schiet het niet echt op. Maak dus eventueel een weekmenu, maak een boodschappenlijstje of kook tenminste eerst met de producten die het minst lang houdbaar zijn.

Ik weet niet precies hoe autogebruik zich verhoudt tot de boodschappen zelf, maar aangezien autogebruik op nummer vier staat in de impact top 10 van Babette Porcelijn en de helft van alle ritjes korter is dan 7,5 kilometer, vermoed ik dat hier behoorlijk wat (overbodige) boodschappenritjes tussen zitten. Als je je zorgen maakt over het verre vervoer van die tropische ananas, is het dus goed om te bedenken dat het laatste stukje transport van de winkel naar je eigen huis misschien nog wel meer impact maakt.

Boodschappen doen per fiets of te voet is een beter idee, want hiermee maak je zo goed als geen impact. Wel is het dan misschien alsnog verstandig om niet dagelijks te gaan, want als je een beetje in elkaar zit zoals ik, neem je vast iets vaker dan de bedoeling was iets extra’s mee naar huis. En dat zijn dan meestal nou net precies die snacks die zowel niet zo best zijn voor het milieu of onszelf.

De bezorgdiensten kunnen een duurzame optie zijn als je anders met de auto zou gaan, want als ze meteen bij meerdere adressen in jouw buurt bezorgen is dit efficiënter dan wanneer jullie allemaal achter elkaar aan zouden rijden. Waarschijnlijk zullen deze diensten juist veel gebruikt worden door mensen zonder eigen vervoer. Als zij anders lopend of met de fiets zouden gaan en vooral van het gemak willen profiteren, gaan ze er juist op achteruit wat betreft duurzaamheid.

Kies je winkel

Naar welke winkel ga je eigenlijk voor je boodschappen? De supermarkt is lekker handig, kan efficiënt in- en verkopen en zit bijna altijd wel in de buurt. In de biowinkel vind je alles biologisch en de groenteboer heeft misschien meer keus in lokaal geproduceerde producten uit het seizoen.

Wat duurzaamheid betreft is het ingewikkeld om te zeggen wat nou de beste keuze is. Als je een paar kilometer moet rijden voor biologische aardbeien rechtstreeks van de boer, dan is een efficiënt geoogst en vervoerd bakje uit de supermarkt misschien nog wel een betere keus.

Je keuze voor het soort winkel is misschien vooral een sociale keuze. Want wist je dat veel supermarkten hun machtspositie gebruiken om de prijzen zo rigoureus drukken dat sommige boeren nauwelijks nog wat krijgen voor hun oogst? Om je geld bij lokale ondernemers of rechtstreeks bij de boeren terecht te laten komen, kun je er voor kiezen om juist wel naar groenteboeren, landwinkels en biowinkels te gaan ondanks dat dit misschien niet altijd de meest duurzame keuze is.

Koken

Wist je dat thuis koken eigenlijk helemaal niet zoveel efficiënt is? Vooral bij een gasfornuis gaat er een hoop warmte verloren. Inductie is al zuiniger en bovendien toekomstbestendig.

Efficiënter koken gaat het beste door het formaat van je pan af te stemmen op de hoeveelheid eten en de grootte van de pit. Gebruik zo min mogelijk water, want het opwarmen van water kost veel energie. Kook grotere porties tegelijk, mits je vervolgens natuurlijk niets verspilt. Door het deksel op de pan te doen, bespaar je maar liefst driekwart van de energie! Zet het vuur lager, zodra het water kookt of haal je pan helemaal van het vuur en gaar na in een hooimadam of slaapzak.

Groente uit blik is niet alleen duurzaam vanwege uitblijven van bederf en oogst in het optimale groeiseizoen, maar het is ook grootschalig en efficiënt gekookt in de fabriek. Als je anders met een gewone pan op gas anderhalf uur lang je kikkererwten had staan koken, weegt het minder efficiënte transport en de verpakking hier dan tegenop. Liever wel zelf koken, omdat zelfgemaakte hummus nou eenmaal veel lekkerder is? Gebruik dan een snelkookpan of hooimadam en kook meteen meerdere porties die je eventueel kan invriezen.

Uiteten

Als je buiten de deur gaat eten, kun je ook weer het beste kiezen voor zoveel mogelijk plantaardig eten. Restaurants zijn berucht om verspilling, dus kies liever voor restaurants waar ze kleinere porties serveren of zoals bij Instock zelfs koken met producten die anders verloren waren gegaan. Vraag anders om een doggy bag om je restjes in mee naar huis te nemen. Steeds meer restaurants maken bovendien gebruik van biologische ingrediënten, streekproducten of groente uit het seizoen.

Heb je het allemaal nog een beetje op een rij? Om duurzaam te eten blijft plantaardig eten centraal staan en is het zeer belangrijk om voedselverspilling te voorkomen. Daarnaast moeten we voorkomen dat we veel energie verspillen met onnodige autoritjes en onzuinig kookgedrag. Overweeg eens je geld uit te geven in kleine winkels of bij restaurants die bewust hun producten kiezen. Als je dit in je achterhoofd houdt, maak je het grootste verschil en is het niet erg als de kleinere dingen niet altijd lukken. Hou het leuk voor jezelf en vooral: eet smakelijk!

L1070485 Easy Resize com

An ideal future that I wish to contribute to is at least a, sustainable one. In my personal quest for a more sustainable life I am especially looking for the most effective ways to make a difference. In doing so, I am not holding back from diving more deeply into the subject matter. By sharing my discoveries and experiences on a diverse range of topics, I hope to motivate both myself and others to continue making steps towards a more sustainable world.

More by Linda