Het begrip "gezond" ontraadselen

Photo 1503146234394 631200675614

Voedsel is de basis van een evenwichtige leefstijl en speelt een enorme rol in hoe we ons voelen en hoe we presteren. Het kan het verschil betekenen tussen zich optimaal voelen en het tegenovergestelde, waarbij we zelfs de connectie met ons eigen lichaam kwijt zijn.

Als wellness-, lifestyle- en performancecoach geloof ik er heilig in dat goede voeding bij uitstek de basis vormt van onze optimale expressie. In mijn volgende teksten zal ik fundamentele inzichten met u delen over wat goede eetgewoonten zijn. Ik zal proberen te ontraadselen wat een ingewikkeld onderwerp kan zijn. In een wereld vol eindeloze keuzes is het mijn doel om u te helpen beter uw weg te vinden in de richting van een leefstijl waarin goede voeding een zeer belangrijke rol speelt. Laten we alles eens nader bekijken en eruit halen wat er werkelijk toe doet.

Natuurvoeding

Natuurvoeding is de gulden standaard. Het wordt gedefinieerd als voeding die minimaal bewerkt of geraffineerd is en die vrij is van toegevoegde bestanddelen en andere kunstmatige stoffen. Als we door de supermarkt lopen, is het aanbod van natuurvoeding het duidelijkst te zien in de afdelingen voor vers fruit, verse groente en vlees. Samengevat, de doe-het-zelf-producten. Natuurvoeding blijven eten kan lastig zijn in een wereld die steeds meer vraagt van onze tijd en aandacht. Dus hoe kunnen we evenwicht krijgen tussen gemak en tijdbesparende mogelijkheden maar toch voedsel eten dat zorgt dat we ons fantastisch voelen?

Hier verschijnt onze belangrijkste speler, een 'clean label', op het toneel. Bij uw volgende bezoek aan de supermarkt moet u de etiketten van verpakte producten scannen op ingrediënten die natuurvoeding bevatten. Als u de ingrediënten gemakkelijk kunt herkennen en uitspreken, dan bent u op de goede weg. En vergeet niet dat minder ingrediënten eigenlijk beter zijn, omdat dit betekent dat er meer is van wat u werkelijk wilt en minder van de mysterieuze vulstoffen. Als u meer wilt weten over de meest gebruikte toevoegingen en kunstmatige stoffen en waarom deze ongezond zijn, klikt u hier.

We gaan nog een stap verder. Waarom produceren de meeste merken nog steeds ingewikkeld voedsel?

Photo 1554312539 5c1d8ed2db94

Economie

De meeste merken worden gestuurd door winstmarges en zullen daarom doen wat zij kunnen om de ingrediënten in hun recepten te verdunnen en te vervangen door goedkopere versies. Deze vergelijking werkt echter alleen wanneer het eindproduct nog steeds goed smaakt, ruikt en er goed uitziet. En dit brengt ons bij wat in voedsel wordt gestopt als merken proberen te compenseren.

Toegevoegde suiker

Suiker is goedkoop en kan alles lekker laten smaken. Daarom smokkelen de minder clean labels het graag in hun voedsel. Het is ook gemakkelijk om niet precies te weten hoeveel suiker je gebruikt. Vooral wanneer toegevoegde suiker is verborgen op de meest onwaarschijnlijke plekken, zoals in hartig eten en sauzen. Toegevoegde suiker kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid, zoals insulineresistentie, metabool syndroom, leververvetting en diabetes type 2. En naast de energiedip die je krijgt na een suikerpiek, is suiker oxidatief (het tegengestelde van antioxidant, wat goed voor u is). Dit versnelt daarom ook het ouder worden. Kortom, wees alert op toegevoegde suiker en alles wat daarbij hoort, zoals fructoserijke maïssiroop (HFCS, high fructose corn syrup), alles gevolgd door het woord siroop, dat wil zeggen sorghumsiroop en andere geraffineerde boosdoeners zoals fructose, glucose, sucrose, lactose, maltose, maltodextrine, dextrose en vruchtensapconcentraat, om er een paar te noemen.

Kunstmatige zoetstoffen

De voedingsmiddelenindustrie is slim en in een poging om te worden gezien als "gezond" hebben zij kunstmatige zoetstoffen ontwikkeld. Deze worden als gezond gezien omdat ze weinig of geen calorieën bevatten. Maar kunstmatige zoetstoffen zoals saccharine, acesulfaam, aspartaam, neotaam en sucralose vormen een nog grotere bedreiging voor de gezondheid dan het ouderwetse suiker. De reden hiervan is dat deze intensieve zoetstoffen (200-20.000 maal zoeter dan gewone suiker) de suikerreceptoren overstimuleren. Het choquerende is dat dit je smaak zo verandert naar een voorkeur voor zoeter voedsel. Dit is een hellend vlak naar een verslaving aan zoete dingen die moeilijk te doorbreken is. Bovendien wordt een aantal kunstmatige zoetstoffen als carcinogeen beschouwd en gekoppeld aan kanker.

Photo 1553747069 aefa5a5c9bad

Conserveermiddelen

Producten bevatten conserveermiddelen omdat deze de houdbaarheidsduur verlengen en daarmee de winstmarges verhogen. Conserveermiddelen zijn chemische stoffen die voorkomen dat voedsel bederft. Een gemakkelijke manier om te beoordelen waar je mee te maken krijgt is het stellen van de volgende vragen: wat is de houdbaarheidsduur van dit product? Moet dit product in de koelkast worden bewaard? Hoe langer het product goed blijft buiten een koelkast, des te meer conserveermiddelen het product waarschijnlijk bevat. De meeste chemische conserveermiddelen zijn carcinogeen en zijn gelinkt aan kanker.

Kunstmatige kleurstoffen, smaken en verdikkingsmiddelen

Producten bevatten kunstmatige kleurstoffen, smaken en verdikkingsmiddelen omdat deze zorgen dat voedsel er aantrekkelijker uitziet en beter smaakt. Kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en verdikkingsmiddelen zijn onmisbaar als voedsel maanden bewaard moet blijven en er toch goed uit moet zien, smaken en ruiken. Het is eigenlijk een soort make-over voor voedsel. Bovendien worden fabrikanten gestimuleerd om voor kunstmatig te kiezen omdat het ook goedkoper is. Pas op voor voedseletiketten die woorden bevatten zoals bijvoorbeeld vanille"smaak" en/of "aroma". Dit zijn codewoorden voor dit is in een laboratorium gemaakt. En omdat de fabrikant u vertelt dat het kunstmatig is, zijn de regels voor deze smaken en aroma's aanzienlijk minder streng dan bij gebruik van het werkelijke ingrediënt. Waarom tevreden zijn met een petrochemische versie als je het origineel kunt hebben? Kunstmatige voedselkleuring, smaakstoffen en verdikkingsmiddelen zijn gekoppeld aan verhoogde hyperactiviteit bij kinderen, aan kanker en aan beschadiging van het DNA.

Schadelijke oliën

Producten bevatten plantaardige oliën en bewerkte veranderde versies zoals kunstmatige transvetten, transvetzuren, gehydrogeneerde en deels gehydrogeneerde oliën omdat deze goedkoop zijn, de houdbaarheidsduur verlengen en bijdragen aan de textuur van voedsel. Denk aan knapperiger, vlokkiger en smeerbaar. Plantaardige oliën zijn echter zelf zeer sterk bewerkt en geraffineerd. Met een paar uitzonderingen zoals olijfolie en kokosnootolie, die koud geperst kunnen zijn, zijn de meeste plantaardige oliën gemaakt via het gebruik van chemische oplosmiddelen en vervolgens verhit tot hoge temperaturen tijdens de bewerking. Dit oxideert de olie. Veranderde oliën worden ontwikkeld door verdere verwerking als fabrikanten waterstof toevoegen om plantaardige olie langer houdbaar te maken. Kunstmatige transvetten leiden tot een verhoogd risico op hartziekten, diabetes type 2 en obesitas. Transvetten verhogen de verhouding tussen slecht LDL- en goed HDL-cholesterol.

Kijk vervolgens eens naar biologisch. Want zelfs natuurlijke voeding of producten met çlean labels zijn simpelweg toxisch als deze restanten bevatten van synthetische chemische pesticiden, kunstmest, hormonen en antibiotica. Deze kunnen alle schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarnaast ondersteunt biologisch boeren de elementen die essentieel zijn voor de gezondheid: een gezonde aarde en ecosystemen voor schoner water en schonere lucht. Klik hier voor de Dirty Dozen-lijst, traditioneel natuurlijk voedsel waarvan het zeer waarschijnlijk is dat het is vervuild met synthetische chemische pesticiden en kunstmest.

Aardbeien - spinazie - boerenkool - nectarines- appels - druiven - perziken - kersen - peren - tomaten - selderij - aardappels

Gezondheid is het totaalplaatje van alle keuzes die we maken en overstappen op biologische natuurvoeding en producten met een clean label brengen u dichter bij voedsel waar u beter van wordt. Verander uw gewoontes en kies voedsel dat voldoet aan de vereisten van uw leefstijl zonder dat dit een koste gaat van hetgeen uw lichaam nodig heeft. Elk klein stapje dat u neemt om dit evenwicht te bereiken is een daad van vooruitgang.

Screenshot 2019 12 24 at 10 57 41 More by Maria