Plant-based is a no brainer

Ivan bandura Xw Ym JUV Ms2s unsplash Easy Resize com

pure, gezonde en lekkere producten.

Eten is een hot topic. Elke dag worden we geconfronteerd met weer een alarmerende boodschap. De wereld is in nood en onze verlossing ligt in het veranderen van onze voedingsgewoonten. Maar hoe? Trends wisselen elkaar af. En de meesten van ons worden moe en sceptisch van te horen hoe we moeten leven. Om het iets gemakkelijk te maken ga ik inzoomen op die ene onmiskenbare waarheid.

Plantaardig voedsel is de weg vooruit. En dit is waarom:

1. Het is beter voor het milieu

De EAT-Lance Commission heeft het Planetary Health Diet gecreëerd. Dit is een gezondheidsdieet met richtlijnen die kunnen voorkomen dat de mensheid zal uitsterven. In hun rapport legt de EAT-Lancet Commission uit dat onze voeding de grootste bijdrage levert aan de wereldwijde aantasting van het milieu. Landbouw bijvoorbeeld, met vee als de grootste deugniet, is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering, het uitsterven van dieren in het wild en de vervuiling van rivieren en oceanen.

Dus als je echt om het milieu geeft, is het vrij eenvoudig. Stop met het eten van dierlijke producten.

Een paar leuke weetjes:

- Bijna een vijfde van de broeikasgassen wordt alleen uitgestoten door veehouderijen (FAO). Eén koe produceert dezelfde hoeveelheid broeikasgassen als 4,5 auto's; wat in principe hetzelfde is als 70000 km rijden (Wakker Dier).

- De VN noemt vleesproductie als de op een na grootste reden voor bodemverontreiniging, water / luchtvervuiling en verzuring.

- Het produceren van vlees is zeer inefficiënt. Het vereist enorme hoeveelheden water. Wist je dat je er voor een kilo rundvlees maar liefst 15500 liter water nodig hebt?

- Om vee te houden en de dieren te voeden, heb je een serieuze hoeveelheid land nodig. Unieke flora en fauna worden hierdoor met uitsterven bedreigd. We zien wereldwijd een snelle afname van de biodiversiteit.

Nimai 1 1600x900

2. Het is beter voor je gezondheid


Studies uitgevoerd voor de NCBI onthullen dat het omschakelen naar een plantaardig dieet de kans op hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker, diabetes type 2 en obesitas vermindert. In 2015 voegde de WHO bewerkt vlees zelfs toe aan haar lijst met kankerverwekkende stoffen. En het Nederlands Dieetcentrum heeft onlangs hun richtlijnen aangepast en beveelt voortaan minder dierlijke producten aan.

En als je bang bent dat een plantaardig dieet je iel en zwak zal maken. Kijk dan vooral naar de briljante documentaire The Game Changers, hier wordt dit dogma ontkracht en het tegendeel bewezen. In de Game Changers laten verschillende atleten zien dat overschakelen op een plantaardig dieet aanzienlijke prestatieverbetering oplevert. Dit komt omdat planten een optimale brandstof leveren, de bloedstroom vergroten, spieren efficiënter maken en herstel versnellen doordat ontstekingen worden verlaagd.

Deze voordelen zijn er niet alleen voor atleten, iedereen kan zijn prestaties verbeteren door over te stappen op een plantaardig diet. Er is maar één minpunt, als je een strikte veganist bent (hoewel dit in de praktijk ook een probleem is voor vleeseters). En dat is een vitamine B12-tekort. B12 is een voedingsstof die helpt om de zenuwen en bloedcellen van het lichaam gezond te houden. B12 kan worden gevonden in natuurlijk water en in de grond. En de reden waarom het in dierlijke producten kan worden gevonden, is omdat dieren voedsel eten dat vaak bedekt is met aarde. Een B12-tekort wordt gemakkelijk opgelost door een B12 supplement.

Verder kan een veganistisch dieet leiden tot een tekort aan vitamine D. Dit geld vooral als je op het noordelijk halfrond woont. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht en in kleinere hoeveelheden wordt het ook geleverd door dierlijke producten zoals vette vissoorten en zuivelproducten. Zorg er dus voor dat je in de wintermaanden wat vitamine D-supplementen slikt.

3. Het is beter voor de mensheid


We eten veel te veel vlees, zuivel en eieren. En de vraag groeit. Volgens the Economist
leven er op een willekeurig moment minstens drie keer zoveel dieren op aarde als mensen. Het is veilig om te zeggen dat het druk wordt op onze planeet.

En deze 30+ miljard dieren hebben honger. We gebruiken ten minste 70% van alle landbouwgrond voor de veehouderij en het grootste deel van dit land wordt gebruikt voor de productie van veevoer (tarwe, maïs en soja).

Dit komt omdat het telen van dierlijk vlees zeer inefficiënt is. Gemiddeld heb je voor 1 kilo vlees 7 kg planten nodig. Het resultaat is dat je minimaal 4 keer meer water nodig hebt voor 1 kg vlees dan voor 1 kg tarwe.

Het gebruik van landbouwgrond voor menselijke consumptie zou dus veel efficiënter zijn. Veganisme kan dus aanzienlijk bijdragen tot het verminderen van de honger in de wereld (Chatham, M. Gentleworld).

4. Het is beter voor de dieren

Een open deur, maar dat maakt het niet minder waar. Ik wil je graag uitnodigen om één minuut te nemen om bij jezelf na te gaan of je ooit persoonlijkheid hebt gezien in ontmoeting met een dier.

Onderzoek heeft namelijk de persoonlijkheid van dieren gemeten bij meer dan 100 soorten. Zelfs boerderijdieren voelen plezier en verdriet, opwinding en wrok, depressie, angst en pijn. Ze zijn veel gevoeliger en intelligenter dan we in eerste instantie dachten. Aldus Jane Goodall etholoog en schrijver van The Inner World of Farm Animals.

De bio-industrie maar ook biologische boerderijen hebben economische waarden boven dierenwelzijn gezet. En de vleesindustrie heeft geen monopolie op dierenleed. Hetzelfde geldt voor de zuivel-, eieren- en honingindustrie. Dus vraag je zelf afgezien van duurzaamheid en gezondheid, af of je wilt bijdragen aan dierenleed?

Vaker plantaardig eten?

Er is niet één methode voor iedereen. Een tip die wel voor de meeste mensen geldt is dat een radicale omschakeling niet de juiste route is. Begin langzaam je eetgewoonten te veranderen. Probeer een maand lang veganistisch ontbijten. Daarna kun je steeds vaker en meer groenten aan je maaltijden toevoegen. De echte gedichtenverandering begint wanneer je groente de hoofdrolspeler van je maaltijd maakt. En zuivel, eieren en vlees steeds minder belangrijk, een soort inwisselbare extra.

Begin deze week eens met een plantaardig ontbijt, wissel je yoghurt in voor een Coco Start of Almond Start yog. Onze blog biedt verrukkelijke recepten die je laten genieten van een heerlijk 100% plantaardig ontbijt.

Bronnen: National Center for Biotechnology Information (NCBI), VeganChallenge, Het Voedingscentrum, Gentleworld, Food and Agriculture Organization of United Nations (FAO), Wakker Dier, World Health Organization

Ivan bandura Xw Ym JUV Ms2s unsplash Easy Resize com

4. It's better for the animals

Did you ever had or knew anyone with a dog and can you recall if this dog was just a dog or where you able to see personality.

Research has measured animal personality, better described as animal disposition, in over 100 species.
Even farm animals feel pleasure and sadness, excitement and resentment, depression, fear and pain. They are much more sensitive and intelligent than we ever imagined. Ethologist Jane Goodall - The Inner World of Farm Animals.

The bio-industry but also the organic farms have put economics above animal welfare. And animal suffering is not exclusive for meat productions. The same goes for the dairy, egg and honey industry.

So sustainability and health aside, do you want to contribute or help end animal suffering?

Getting you started

There is no one size (methode) fits all. But for most people a radical switch is not the way to go. Slowly start to change your eating habits. First try to eat a vegan breakfast for a month. After a while start to include more vegetables in your meals and make dairy, eggs and meat less important. The real mind shift starts when you make plants the hero of every meal.

For example, you could start the day with a vegetable breakfast, exchanging yoghurt for Coco Start or Almond Start. Our blog provides a number of recipes to enjoy delicious, plant-based breakfast.

Sources: National Centre for Biotechnology Information (NCBI), VeganChallenge, Het Voedingscentrum, Gentleworld, Food and Agriculture Organization of United Nations (FAO), Wakker Dier, World Health Organization

People03 Easy Resize com b

We live in an exiting time, is something you don’t hear very often. The story of how mankind is butchering its own planet is dominating the news. So you can call it a misplaced sense of optimism. But I believe the velocity of this destruction can be turned around. Because deep down, people are good. And as good citizens we want to do the right thing. I hope to inspire by bringing possibilities of a sustainable future a little bit closer.

More by Joost