Lactosevrije dieet: wat moet je weten?

Lactose-free diet

Lactosevrij dieet

Van “melk is goed voor elk” naar “mijn lichaam reageert slecht op lactose’’. We horen steeds meer dat mensen lactose-intolerant, of lactose-gevoelig zijn en daardoor geen melk, yoghurt of kaas consumeren. Maar wat is een lactose intolerantie nou precies en hoe komt het dat we voorheen dagelijks een glaasje melk dronken, we het nu niet meer kunnen hebben?

Lactose intolerantie versus koemelkallergie

Deze twee termen zijn misschien verwarrend, maar er is toch degelijk wel een verschil.

Melk bestaat uit twee componenten, namelijk melksuikers (lactose) en melkeiwitten (caseïne). Bij een lactose intolerantie kan het lichaam de melksuikers (lactose) niet verteren waardoor er buik- en darmklachten kunnen ontstaan. Dit onvermogen om te verteren neemt naarmate je ouder wordt geleidelijk toe. In een aantal zeldzame gevallen zijn baby’s bij de geboorte al lactose intolerant. Ook komt lactose intolerantie meer voor bij mensen met een Afrikaanse en Aziatische achtergrond.

Bij een koemelkallergie is er sprake van een extreme reactie van het afweersysteem op het andere component van melk: de melkeiwtitten (caseïne). Deze reactie zorgt voor klachten zoals buikpijn en darmkrampen, zelfs al bij een kleine hoeveelheid.

Het eten van plantaardige melk en yog kan de oplossing zijn voor dit probleem. Plantaardige yog bevat namelijk geen melksuikers en geen melkeiwitten waardoor dit beter door het lichaam kan worden verteerd.

Lactosevrij genieten

Ben jij lactose intolerant of ben je gewoon benieuwd hoe je lichaam reageert op een lactosevrij dieet? Probeer dan eens je standaard yoghurt te vervangen voor een plantaardige yog. Er zijn gelukkig veel lactosevrije producten op de markt die ook nog eens lekker zijn. Neem bijvoorbeeld onze amandel yog Almond Daily Delight. Deze lactosevrije yog wordt gemaakt van water, amandelen, tapiocameel en yoghurtculturen. Eet je liever geen noten of ben je allergisch? Dan is een van de smaken Coco Start kokosyog misschien iets voor jou.

Lactosevrije recepten

Met onze Coco Start en Almond Start kun je veel kanten op naast je muesli/granola ontbijt. Probeer onze lactosevrije yog eens in je saladedressing, of maak de beste lactosevrije tzatziki met onze Coco Greek Style. Neem een kijkje op onze receptenpagina voor de lekkerste vegan & lactosevrije gerechten!

En vergeet ook vooral onze lactosevrije ijsjes niet... ;-)

AK Logo Social 191224 100439

Plant-based dairy is a no brainer. It is more sustainable, animal friendly and healthy than dairy produced by animals. But most important it can be mind-blowing delicious. Try one of our favourite recipes...

More by Abbot