A merry vegan Christmas

Juliette f fb0 wj2 M Zk4 unsplash Easy Resize com

Kerst staat bijna voor de deur. Dat betekent voor de meeste mensen cadeaus, gezelligheid en natuurlijk veel –heel veel- eten. Dat laatste (en eerlijk, het tweede punt ook) kán een dingetje worden. Zeker wanneer je als enige vegan aanschuift aan een tafel met een non-vegan familie. Hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft?

Een kleine bloemlezing van de uitspraken op het jaarlijkse familiefeest. Je vader die aandringt ‘dat je toch wel één keer een uitzondering kan maken’, en voor deze keer ‘niet zo moeilijk moet doen’. Je oma die het niet begrijpt (‘je eet toch wel gewoon vis?’) en een beetje beledigd is omdat je haar stoofvlees niet wilt eten ‘want vroeger vond je dit zo lekker’.

De feestdagen overleven als veganist (sowieso etentjes overleven als een vegan) vergt een dosis geduld en doorzettingsvermogen. Je familie raakt in de stress omdat jij komt eten. Jij voelt je snel aangevallen door de ‘goedbedoelde’ opmerkingen. De tafel staat volgebouwd met vlees, vis en kaas, waardoor jouw appetijt snel vergaat. Kerst draait om liefde, dus het is wrang dat voor deze feestvreugde onschuldige dieren worden vermoord. Probeer dan maar eens je mond te houden.

Dit wordt mijn vijfde Kerst als vegan. En inmiddels weet ik hoe ik het gezellig kan houden, maar wel op een manier dat ik nog steeds mezelf kan zijn. Hoe doe ik dat? Ik probeer mij in te leven dat niet iedereen weet wat ik weet.

Niet iedereen is op de hoogte wat er gebeurt in de bio-industrie. Niet iedereen weet dat dieren ontzettend slim zijn. Zo is een varken even intelligent als een hond en zelfs slimmer dan een 4-jarig kind! Niet iedereen weet dat de veehouderij één van de grootste veroorzakers is van het klimaatprobleem. Niet iedereen weet dat veel dierlijke producten ongezond zijn.

Hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft tijdens de feestdagen?

  • Laat zien dat je met een plantaardig gerecht niks te kort komt en dat het feestelijk is (zie recept).
  • Help mee met koken of organiseer het zelf.
  • Bereid je voor op vragen (die krijg je toch wel) als: waarom eet je geen ei, zuivel en vlees?
  • Heeft jouw tante zich uitgesloofd om voor jou een gerecht te maken? Geef complimenten!
  • En, laten we dat vooral niet vergeten: geniet! Geniet van de aanwezigheid van familie & vrienden, de liefde, het lekkere eten, de goede wijnen, de echte Hollandse gezelligheid. Ik heb merk dat als ik er positief insta, anderen ook meer ontspannen zijn.
L1030192 Easy Resize com

Hello! I am Quirine and I don't think informing people on the serious shortcomings of animal products brings the discussion on good food any further. So I will stay close to myself share with you what a vegan lifestyle has given me. How it enriched my life and changed me as a person. Be aware my friends call me a vegan cheerleader, so I will try to make you as enthusiastic about plant-based food as I am.

More by Quirine